Reisverhaal «Van beminnelijk Kabah tot majestueus Uxmal»

Mexico 2016 | Mexico | 2 Reacties 13 Juli 2016 - Laatste Aanpassing 04 Oktober 2016

Het is de hoofdtempel van Chichen Itza die op de cover van elke reisgids of brochure prijkt, maar het zijn de Mayaruïnes van Kabah en Uxmal die me omverblazen. Ik weet wel dat Chichen Itza een van de belangrijkste steden van de Maya's is en niet zonder reden een nieuw wereldwonder. Dat kan tellen. Misschien had ik er al teveel mooie plaatjes van gezien.

Mérida is een sfeervol stadje, vooral op zondag, wanneer de drukke hoofdweg er in een winkelwandelstraat verandert, de zocalo omtovert tot een openluchtrestaurant en de oudere generaties op zwoele klanken het plein inpalmen en elkaar op romantische wijze ten dans vragen. Op weekdagen valt hier niet zoveel te beleven, dan is de stad een aangename uitvalsbasis voor een bezoek aan een aantal ruïnes op de Puuc-route.

Onderweg in de minibus overdondert de gids ons met weetjes over de omgeving. Puuc betekent in de Mayataal heuvel en verwijst naar het enige stukje heuvellandschap op het vlakke schiereiland. Vandaag bezoeken we Kabah en Uxmal. Op de Ruta Puuc liggen ook Sayil, X-Lapak en Labna. Vroeger met elkaar verbonden door handelswegen, Uxmal was de hoofdstad van deze stadstaat.

Het felgroene grasveld schittert in mijn ogen. Je merkt niet dat het regenseizoen weinig regen in petto heeft. Of zou de regengod Chaac, die op de site van Kabah heer en meester is, er voor iets tussen zitten? Zijn aanwezigheid is overduidelijk in het Paleis van de Maskers waar je oog in oog staat met honderden indringende blikken van Chaac. Als een gids je er niet op wijst, zie je wel de fijnzinnige sculpturen, maar niet dat het maskers voorstellen. Als de slurf van Chaac naar beneden wijst, zou het een bedanking zijn, met een omhooggekrulde slurf een bede voor regen. Een uitleg is wat het is. Misschien hou ik meer van een andere theorie die verwijst naar de cyclus van het water. De slurf wijst naar boven als verzoek voor regen, naar waar het verdampte water wolken vormen. De slurf naar beneden zinspeelt op de regen die gevallen is.

Leguanen liggen als versteend van de zon te genieten. Als we naderen schieten ze weg door het gras of wachten roerloos tegen de ruïnewand. Zij hebben weinig last van de droogte. Dat was niet zo voor de Maya's. Na de zoveelste droge periode verlieten ze Kabah, ondanks alle offers aan de regengod en ondanks de ingenieuze waterreservoirs. Het gebrek aan drinkwater en de nefaste invloed op de oogst maakten de bewoners razend. Ze vernielden heel wat beelden voor ze noordwaarts trokken. Gelukkig pronken nog twee redelijk goed bewaarde beelden van invloedrijke heersers aan de achterzijde. Ze zijn zo gepositioneerd dat je niet anders kan dan naar hen opkijken.

In de antieke Mayastad Uxmal doemt meteen na de ingang de Piramide van de Tovenaar op. Ik sta erbij en kijk ernaar. Deze keer maakt de ovale vorm het schouwspel intrigerend. Sierlijk en log zijn niet langer tegengestelden. Ze verzoenen zich in deze gigant. Er kwam nochtans geen reus aan te pas. Volgens een oude legende heeft Uxmal zijn omvang en rijkdom te danken aan een dwerg die magische krachten bezat. Ik voel de magie als ik voor deze mastodont sta, maar vermoed dat daar menselijke kracht voor nodig was. Vijfendertig meter spreekt in tijden van hoogbouw misschien niet tot de verbeelding. Toch is deze piramide een van de hoogste en grootste van Yucatan.

Na deze Piramide weet je niet meteen wat Uxmal nog te bieden heeft. Ik moet drie keer met mijn ogen knipperen als we het paradijs voor ornament lovers binnentreden. De Spanjaarden doopten de gebouwen rond dit binnenplein tot het Nonnenhuis. In de rijen donkere cellen herkenden ze kloosterkamers. Waar de Maya's ze voor gebruikten, is niet bekend. Mijn oren hebben geen tijd om naar de uitleg van de gids te luisteren. Ik volg de tinteling in mijn ogen. De friezen zijn beeldig, met geometrische motieven en opvallende gezichten van mythologische figuren of koningen.

Het houdt niet op. Als je voorbij de Balspelbaan wandelt, het laagste punt van deze oude stad, bots je op het Gouverneurspaleis dat uitblinkt in grandeur en weelderigheid. Hier mag je de trappen op en kan je de gedecoreerde friezen beter bewonderen. En niet alleen dat. Je hebt hier een fantastisch uitzicht op de Piramide van de Waarzegger en het Nonnenhuis en op de uitgestrektheid van de antieke Mayastad.

We eindigen ons bezoek aan de Grote Piramide en het Duivenhuis die meer de robuustheid hebben van de Piramide van de Waarzegger, dan het geraffineerde van het Nonnenhuis en het Gouverneurspaleis. Een kudde schapenwolken poseert tegen de strakblauwe hemel boven de Mayastad. De vederlichte wolkslierten die hen vergezellen, maken de sfeer nog idyllischer. Mijn blik dwaalt meermaals af richting firmament. Ik ben graag Onder Andere Wolken.




Praktische informatie

Excursie met gids, geboekt via Nomadas Hostel, Calle 62 nr. 433, www.nomadastravel.com, 475 MXN, lunch inbegrepen, entree niet inbegrepen.

Entree: Kahab, 50 MXN, Uxmal, 213 MXN

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Mrida»

Onder de wolken van Kabah en Uxmal (35)

13 Juli 2016 | Mexico 2016 | Mexico | Laatste Aanpassing 04 Oktober 2016

  • Gouverneurspaleis

Sfeer in Mérida (29)

11 Juli 2016 | Mexico 2016 | Mexico | Laatste Aanpassing 11 September 2016

  • Mijn lievelingsbloem

 

Plaats een Reactie

Anneleen Bedankt, Arjen! Het schrijven ging nochtans moeizaam! Geplaatst op 05 Oktober 2016
Arjen Weer een aanstekelijk verhaal! Geplaatst op 05 Oktober 2016

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking