Reisverhaal «Een les in geduld in het Foguangshan klooster»

Zon, rijst en gelukskoekjes (2018-2019) | Taiwan | 4 Reacties 21 Februari 2019 - Laatste Aanpassing 27 Februari 2019

Ik schiet in een sneltempo de helling naar het klooster op. Klaar om aan de verkenning te beginnen. Het Foguangshan Monastery bestaat uit verschillende gebouwen en er is ook nog een nieuwe zone rond het Buddha Memorial Centre met een museum en een gigantisch boeddhabeeld. Het is al kwart voor elf. Ik stap snel, maar kijk de hele tijd achterom.

Aan de bushalte in Kaohsiung sprak een oudere dame mij aan. Ze wist best wel dat ik geen Chinees sprak, toch vuurde ze enthousiast vragen op mij af en zweeg telkens even als ze een antwoord verwachtte. Gelukkig schemerde er af en toe een Engels woord door en vertaalde haar man een beetje, ook al gunde ze hem niet veel tussenkomst. Het was me in Taiwan al opgevallen dat België een nobele onbekende is. Met het Chinese Bilishi kwamen we al dichter in de buurt. Ze vertelde het enthousiast aan iedereen in de rij die het wel of niet wilde horen. De vrouw vroeg ook wie er Engels sprak. Een jonge kerel uit Singapore werd prompt aangesteld als tolk. Het leverde hem een paar plaatsen naar voor in de wachtrij op. Niemand pruttelde tegen. 

Ik aarzel, ook al sta ik intussen boven. Ik zie het oude koppel traag naar boven schuifelen. De jongen stapt op hetzelfde tempo met hen mee. Mijn geweten speelt op. Hij is zo beleefd om met deze mensen die hij een half uur kent mee te wandelen. Ik ging er automatisch van uit dat na de busrit onze wegen gingen scheiden. Aan het plan van het kloosterterrein blijf ik dralen tot ze alledrie boven zijn. Inwendig sla ik op hol, maar ik ga stapvoets mee tot aan het visitor centre

Dikke, witte wolken pakken samen voor de zon. Ik wil zo graag foto's met blauwe lucht en sta ongedurig te trappelen terwijl een non haar uitleg doet. "Bilishi", weerklinkt in koor en er wordt naar mij gewezen. Ik knik vriendelijk. De non haalt plannetjes in het Chinees en in het Engels. We krijgen ook een stempelkaart. Op verschillende locaties kan je stempels verzamelen. Het lijkt iets voor kinderen, maar in Azië hebben veel mensen speciale stempelboekjes. Ik zag het vooral in Japan. Oorspronkelijk waren het pelgrims die zo bijhielden welke heilige plaatsen ze bezochten. Nu zie je de stempels ook in stations en musea.

Geduld, khanti, is volgens het boeddhisme een schone deugd. Het is met liefdevolle tolerantie aanwezig zijn. Het betekent niet passief wachten. Ik zit duidelijk nog in een leerproces. Het is intussen half twaalf en ik organiseer een ontsnappingspoging. De jongen uit Singapore, Kokchang, wordt mijn handlanger. Terwijl het oudere koppel eerst naar de hoofdtempel gaat, stappen wij de trappen op naar de Great Buddha Land. Kokchang buigt eerbiedig voor de verschillende beelden. Ik laat hem weten dat hij gerust zijn eigen gang mag gaan. Zijn bezoek heeft ook een religieuze bedoeling en ik wil geen stoorzender zijn. Ja, ik projecteer mijn eigen wens om er alleen op uit te trekken op mijn galante gezel. 

Het oudere koppel komt juist uit de hoofdtempel als wij willen binnengaan. Er wordt weer overlegd. Deze keer om samen te lunchen. Ik kijk naar het uur. Ik heb amper iets gezien. Beleefd stem ik in. Telkens zij de weg vragen aan iemand, mondt het uit in een lang gesprek waar ik niets van begrijp. Uiteindelijk blijkt de grote refter niet de eetplaats voor de bezoekers te zijn. Onze wegen scheiden weer. Intussen zijn er donkere regenwolken op het toneel verschenen. Frustratie. Ik geef mijn kans op mooie foto's op en geef me over aan de traagheid van de dag. 

Kokchang en ik richten ons op de stempels. Er zijn een paar gebouwen gesloten, dus moeten we de wens op een volle spaarkaart laten varen. In het laatste grote gebouw, de Sutra Repository, vertelt een non ons in perfect Engels over Master Hsing Yun, de nu 92-jarige stichter van deze orde. De aanbidding voor de man is groot. In de jaren zestig richtte hij dit klooster op. Aan de wanden hangen fragmenten van zijn leer in krachtige Chinese tekens. Zijn leer hoort tot het humanistisch boeddhisme en heeft zich over de wereld verspreid. Als de rijkdommen van deze tempel gesponsord werden door zijn volgelingen, zegt dit veel over zijn succes. 

Ik maak nog een aantal foto's van de grote boeddha en van het uitzicht. De regenwolken wijken niet en geven al het vergulde en kleurrijke een grijze waas. Gelukkig vindt Kokchang het ook fijn om in de souvenirwinkeltjes rond te snuisteren. Zo brengen we samen de hele dag door en nemen we de bus terug naar Kaohsiung. Het oudere koppel zijn we niet meer tegengekomen. Intussen overdenk ik de wijze woorden van Boeddha: "If one can do good deeds, speak good words and think good thoughts, then one will naturally and eventually attain a life of complete wisdom and blessing." Ik was in staat om oprecht vriendelijk te zijn tegen mijn metgezellen, ik probeerde goed te doen door geduldig en meelevend te zijn. Het liep echter compleet fout in mijn gedachten. Ik sloeg inwendig tilt van frustratie en in mijn hoofd foeterde ik ongecensureerd. 

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kaohsiung»

Cijin Island (24)

22 Februari 2019 | Zon, rijst en gelukskoekjes (2018-2019) | Taiwan | Laatste Aanpassing 07 Maart 2019

Wondermooi Kaohsiung (93)

22 Februari 2019 | Zon, rijst en gelukskoekjes (2018-2019) | Taiwan | Laatste Aanpassing 27 Februari 2019

Foguangshan klooster (51)

21 Februari 2019 | Zon, rijst en gelukskoekjes (2018-2019) | Taiwan | Laatste Aanpassing 27 Februari 2019

 

Plaats een Reactie

Anneleen @Cathy: dat kwam door het lange gesprek met de non, plots dacht ze aan de stempelkaarten, ik zag andere bezoekers jaloers naar onze stempelkaart kijken :-) Oh, het was knap lastig, mijn bezoektempo ligt normaal gezien heel hoog, met de snelheid van een duracellkonijn. Geplaatst op 28 Februari 2019
Anneleen @Arjen; maar deze houdt precies wel van luxe ;-) Geplaatst op 28 Februari 2019
Cathy Waarom hebben wij geen stempelkaart gekregen? Knap dat je geduldig bleef, aan de buitenkant dan hè. Geplaatst op 28 Februari 2019
[email protected] Net zo een bekende monnik als Buddhadasa Bhikkhu blijkbaar! (de stichter van Suan Mokh) Geplaatst op 28 Februari 2019

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking