Reisverhaal «Hoofdsteden afvinken: Ljubljana»

Veertig dagen treinen door Europa | Slovenië | 0 Reacties 27 Juli 2022 - Laatste Aanpassing 18 Augustus 2022

27/7

Het lijkt alsof ik hoofdsteden afvink. Na Praag, Bratislava en Wenen is Ljubljana de laatste in het rijtje. Voor een keer geen groezelige sfeer aan het station. Gelukkig. Mijn hotel ligt in de buurt. Ik voel me meteen in het zuiden. Ik hoef niet meer te sukkelen in het Duits. In het Sloveens hoor ik wel veel sj-klanken die Oost-Europees klinken, maar ze spreken even gepassioneerd als de Italianen. Ik loop meteen in de winkeltjes. Met latere sluitingsuren dan zes uur. En er is best wel een aangename terrascultuur. Het beste Engels dat ik vandaag moet bovenhalen is “one more”.

28/7

De toren komt uit een Legodoos: kasteelgrijs, mooi afgelijnde kantelen, een klok en een vaandel erop. Ik kijk na de steile klim uit over een gordel rode daken langs de rivier die ik van hierboven niet zie. Erachter staan ontsierende appartementsblokken.
De hele dag blijf ik in de straten rond de rivier hangen. Ik ben nog altijd fan van de Secession-gebouwen, de Oostenrijkse variant van art nouveau. Er lijkt amper iemand zoveel naar boven te kijken als ik.
’s Avonds veranderen de terrassen langs de rivier in drukke bars met luide muziek. Ik vind gelukkig een rustig plaatsje wat verderop.

29/7

Joze Pleçnik is als stadsarchitect overal aanwezig. Hier geboren, gestudeerd in Graz en Wenen, docent geweest in Praag en aan de universiteit van Ljubljana. Alsof ik tijdens mijn reis zijn levenspad volg. Hij ontwierp bruggen, monumenten, de centrale markt, de nationale bibliotheek… In zijn huis ontdek ik dat hij diepreligieus was, en als workaholic een ascetisch leven leidde. Alleen sigaretten en koffie waren altijd present. Er zitten veel vernuftigheden in zijn huis. De gastenstoelen ontwierp hij zo dat ze niet gemakkelijk zaten… zo kon hij sneller verder werken. Zijn schoenen staan naast zijn werktafel, alsof hij elk moment kan binnenwandelen.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking