Reisverhaal «Op zoek naar geluk in Gotokuji»

Japan 2019: rond Tokyo en Hokkaido | Japan | 4 Reacties 01 Augustus 2019 - Laatste Aanpassing 16 Juli 2020

In Tokyo ben je gemakkelijk driekwartier met metro en tram onderweg om nog steeds in Tokyo te zijn. Het is deze keer een foto van een tempel met honderden gelukskatjes die mij naar de andere kant van de stad lokt. De Gōtokuji - zoals de tempel officieel heet - ligt in de wijk Setagaya, in het verre westen van de stad. Deze boeddhistische tempel zou de geboorteplaats van de maneki neko, of het wenkende katje, zijn. 

Het is hier rustig, ook al ben ik hier niet alleen. Lag deze tempel in het midden van het toeristische Tokyo dan kon je hier hoogstwaarschijnlijk op de koppen lopen. Ik wil meteen op zoek naar de gelukskatten zoals ik ze op foto zag. Het is een gids die mijn aandacht vestigt op de oude pagode waarin het katje afgebeeld zit. Als gewone kat, maar ook een paar keer als wenkende kat. 

Volgens de legende begon het met een kat van een arme priester die in deze tempel leefde. Op een dag schuilde een rijke landheer onder een boom omdat er een hevig onweer uitgebroken was. Het katje lokte de landheer weg en enkele ogenblikken later sloeg de bliksem in op de boom. De landheer maakte als bedanking de tempel groot, rijk en succesvol. Toen de kat stierf, werden beeldjes van hem gemaakt als eerbetoon. 

  

  

Tot vandaag komen bezoekers naar de Gōtokuji om een beeldje of gebedsplaatje te kopen en een wens te doen. De beeldjes staan in grote getale naast een klein houten tempelgebouwtje. De katjes wenken allemaal met hun rechterpootje. Voor geluk en rijkdom. Gelovigen gooien eerst een muntje in de offerbox en trekken daarna met de grote bel de aandacht van de goden. Ze buigen heel sereen tweemaal en klappen twee keer in de handen. Sommige doen het hard, anderen heel zacht. Daarna maken ze een wens met de handen tegen elkaar en buigen nog eenmaal als bedanking. 

  

 

Je kan meteen een wens doen en het beeldje een plaatsje geven tussen de andere beeldjes. Of je kan het wenkende katje meenemen. Zo maak je de belofte dat als je wens uitkomt, je als dank zal terugkomen naar deze plaats. Bijgelovig ben ik niet, maar ik hou van de sfeer en de symboliek. 

Dat de landheer voorspoed en rijkdom voor deze tempel heeft gebracht, lijkt me gegarandeerd door alle bezoekers die ook willen delen in geluk en welvaart. De beeldjes vliegen massaal over de toonbank. Ik heb ook een duit in het zakje gedaan. De enige wens die ik nu kan bedenken, is dat ik hier ooit nog een keertje wil terugkomen.*

 

*Corona-toevoeging: Ik dacht een kleine wens te hebben. Gezien de onzekere toekomst omtrent internationaal reizen koester ik die wens nu nog meer. Bring me good luck!

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Anneleen Het zijn misschien zwarte katten ;-) Geplaatst op 16 Juli 2020
Antoine Fonck Maaiken heeft nog 2 katten. Vorig jaar had ze er 9. Een aantal onder hen is uitgeweken naar een boerderij in de onmiddellijke omgeving ... Ik ben er langs geweest. Gehoopt op een wenk. Vruchteloos. Geplaatst op 16 Juli 2020
Anneleen Ja, Cathy, reizen zullen we, maar we zullen gezondheidsrisico's moeten afwegen, veronderstel ik. Plots is de wereld geen dorp meer, maar zitten we vast in ons "dorp". Geplaatst op 16 Juli 2020
Cathy Ik duim voor je en voor mezelf, ik kan niet accepteren dat wij nooit meer in Azië zullen reizen! Geplaatst op 16 Juli 2020

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking