Reisverhaal «Een Japanse kraanvogel zien en...»

Japan 2019: rond Tokyo en Hokkaido | Japan | 0 Reacties 29 Juli 2019 - Laatste Aanpassing 13 Juli 2020

Kushiro ademt kraanvogels uit. Je ziet ze overal in het stadje afgebeeld. Op rioolputdeksels, hun silhouet zit verwerkt in de straatverlichting of als decoratie van winkels en markten. En dan spreek ik nog niet over de souvenirs. Nu alleen nog een kraanvogel in het echt zien. Ik reis helemaal naar het oosten van Hokkaido. In de zomer kan ik ze niet in het wild spotten. Mijn enige kans om er eentje te zien is in het Tancho Japanese Crane Reserve.

De roodgekroonde kraanvogel of Japanse kraanvogel is van de grootste, maar ook zeldzaamste in zijn soort. Aan het begin van de twintigste eeuw was deze soort met uitsterven bedreigd. Er leefden in de wetlands rond Kushiro nog maar een veertigtal vogels. In de jaren vijftig begon een landbouwer hen te voederen met de mais die hij teelde. De vogels hadden al snel beet dat zijn velden the place to be waren. Tijdens zware sneeuwstormen kwamen de kinderen van de buurtschool hem helpen. Sindsdien wordt deze plaats beschouwd als de eerste artificiële voederplaats. Nu is het gebied een overwinteringsplaats voor deze vogels.

 

De vogels zijn rank en statig. Hun rode kruintje springt in het oog. Het zijn geen rode veren, het is naakt vel. Zoals de kam van een kip. Als echte fotomodellen draaien ze gewillig hun kopje naar voor, links en rechts. Jammer dat ze niet kunnen lachen. De vogels zien er allemaal gezond en goed verzorgd uit. Toch vraag ik me af of ik in een kraanvogelzoo beland ben. Er zijn grote graspercelen, afgesloten met hoge tralies die open kooien vormen. In elke kooi wandelen heel sierlijk een of twee vogels. Het lijkt alsof ze elk moment kunnen wegvliegen, maar ik vermoed dat ze gekortwiekt zijn. Sommige vogels zijn in het wild geboren, maar er zijn er ook die uit een dierentuin komen. Veel van deze kraanvogels kunnen om een of andere reden niet meer in het wild leven. Er zijn ook kweekprogramma's. Het is een pluspunt dat ze hier dicht bij hun natuurlijke leefomgeving vertoeven. In de winter kan je iets verderop in de wetlands wel kraanvogels in het wild spotten. Dan komen ze massaal naar de voederplaatsen op de velden van de vroegere landbouwer.

Ik heb Japanse kraanvogels in het echt gezien. Het is natuurlijk niet zo bevredigend als ze in het wild spotten. Dan ben je al blij dat je er onverwachts eentje ziet opduiken, ook al kan je die dan niet vastleggen op foto. Misschien moet ik hier ooit eens terugkeren in de winter, hoewel ik vrees dat ik de moed niet heb om de vrieskou te trotseren. Daar sus ik mezelf mee. 

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kushiro»

Kushiro: kraanvogels en wetlands (78)

29 Juli 2019 | Japan 2019: rond Tokyo en Hokkaido | Japan | Laatste Aanpassing 26 Oktober 2020

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking