Reisverhaal «10 stukjes van de Trans-Siberische Expresspuzzel»

Onder mijn wolken | België | 5 Reacties 02 Juni 2013 - Laatste Aanpassing 02 Juni 2013

of hoe pak je de voorbereiding van de Trans-Siberische Express aan in het hoogseizoen?

          1.  Bepaal begin- en eindpunt

Klinkt vrij logisch. Toch bekijk je best vooraf de verschillende mogelijkheden. Welke treinroute ga je nemen? De drie belangrijkste trajecten zijn:

  •  Trans-Siberische Express van Moskou naar Vladivostok
  •  Trans-Mantsoerije Express van Moskou naar Beijing langs Mantsjoerije (rond Mongolië)
  •  Trans-Mongolische Express van Moskou naar Beijing langs Mongolië

Wij starten onze treinreis in Sint-Petersburg. Zo breien we aan onze lange reis nog een extra citytrip. Mooi meegenomen. Zeker als je nog niet eerder in Rusland was.

Stiekem droomde ik ervan om vanaf Gent met de trein via Berlijn, Warschau, Minsk... tot in Sint-Petersburg of Moskou te reizen. Dit traject neemt zonder stops drie dagen in beslag. Ik vond het zonde om die prachtige steden voorbij te rijden zonder er een paar dagen te vertoeven. Dat plan borg ik op. Nu lees ik op www.treinreiziger.nl dat het rechtstreekse slaaprijtuig naar Moskou sinds 2013 niet meer rijdt. Je moet sowieso overstappen in Warschau of Minsk.

Wij kozen voor de Trans-Mongolische Express van Sint-Petersburg tot Beijing.

          2.  Leg je reistijd vast en boek de vluchten

Mijn favoriete reiskantoor is Joker. Enerzijds door de jarenlange indoctrinatie door twee vriendinnen die reisbegeleider waren bij Joker, anderzijds door de jarenlange positieve ervaringen bij het boeken van vluchten in het kantoor van Gent. Ik zou beter sponsoring aanvragen... www.joker.be

Hoeveel reistijd heb je nodig? Ik antwoord: reistijd heb je nooit genoeg! Je kiest je reistijd in functie van  budget, verlof, reisgezelschap... Een reis van minder dan vier weken lijkt mij echt wel niet de moeite. Je betaalt sowieso alle dure tickets en visa, dus kan je er maar beter het maximum uithalen. 

Mijn reis duurt 6 weken.

          3.  Puzzel jezelf een reisschema met verschillende stops

Op www.seat61.com vind je de uurregeling terug van de verschillende treinen. Hou er rekening mee dat de  treinen niet op alle dagen van de week rijden. Soms een- of tweemaal per week, soms op de even of oneven dagen... Vanaf nu spreken we echt wel van een puzzel.

Ik las op www.wegwijzer.be een goed reisverslag en gebruikte het om onze treinstops te bepalen. Hop on, hop off is niet mogelijk. Buiten het hoogseizoen (juli - september) kan je wel proberen om telkens ter plaatse je nieuwe treinticket te regelen. Met het risico dat je op sommige plaatsen een halve week extra moet doorbrengen omdat de trein vol zit. 

Mijn stops zijn Sint-Petersburg, Moskou, Irkutsk, Ulan Ude, Ulanbataar, Datong, Pingyao, Beijing.

          4.  Vraag offertes aan

Ik vroeg bij de Treinreiswinkel (Nederland, www.treinreiswinkel.nl) via mail een reisofferte aan. Je krijgt onmiddellijk antwoord en een dag of twee later vind je in je mail een overzicht van de treintrajecten en de prijzen. Dan moet je wel even slikken. Bij Joker vroeg ik mijn tweede offerte. Hier moet je even langer wachten omdat zij samenwerken met een andere organisatie. 

Wij vergeleken de prijzen en kwamen tot de vaststelling dat er op bepaalde trajecten grote prijsverschillen zaten. Voor het Russische traject was de Treinreiswinkel goedkoper, voor het Mongoliëdeel kwam Joker voordeliger uit en het Chinastuk kostte weer minder bij de Treinreiswinkel. 

Wij kozen voor verschillende formules en reizen voornamelijk in tweede klasse, dit wil zeggen dat je in een vierpersoons coupé reist. Voor het lange traject Moskou - Irkutsk boekten we zo'n vierpersoons coupé voor ons tweetjes. Een beetje meer ruimte en privacy leek ons niet overbodig. Dit duurdere traject compenseren we door een dagrit in platskartny te reizen. Dit is de Russische derde klasse. In deze coupé zijn geen afgesloten deuren. Van Datong naar Pingyao boekte ik een zitplaats. 

We bestelden telkens de goedkopere tickets bij de twee verschillende bureaus. Het enige nadeel is dat je tweemaal reserveringskosten betaalt. Of dit nu een goeie (lees: voordelige) zaak is geweest, kan ik je pas na de reis vertellen. 

          5.  Boek de treintickets 

Je hebt gerust nog even de tijd, maar hak gewoon de knoop door en boek je treintickets. Je betaalt een voorschot van ongeveer 10% op het reisbedrag. De tickets worden nog niet geboekt, want dat kan pas 45 dagen voor vertrek. Dit is dan ook het moment waarop je het volledige bedrag moet betalen. 

          6.  Regel de visa voor Rusland, Mongolië en China of nog beter… laat ze regelen (Joker)

Over de visa heb ik al uitgeweid. Nog even op een rijtje wat je nodig hebt naast je internationale reispas die nog 6 maanden na terugkeer geldig is en waarin nog voldoende vrije bladzijden zitten om drie visa te kleven:

  • Rusland: bewijs van reisverzekering (gratis aangevraagd bij mutualiteit, dure reisverzekering is hiervoor niet nodig), pasfoto's (niet lachen!!!)-, formulieren invullen (afdrukken of link verkrijgbaar via Joker)
  • Mongolië: formulieren invullen, pasfoto's
  • China: formulieren invullen, reisroute met eigen handtekening, pasfoto's (opgelet geen tanden zichtbaar!!!!)

En dan is het grootste werk achter de rug!!!

          7. Regel je accommodatie

Wat ik anders nooit doe, is alle guesthouses, hotels of pensions boeken. Mijn redenering was: het traject met de trein ligt toch al van A tot Z vast, dan kan je maar meteen ook je overnachtingen vastleggen. Op sommige plaatsen zijn we echt heel kort en dan is het wel fijn als je meteen naar het juiste adres kan gaan en geen uren moet zoeken naar een leuk plaatsje (dit geldt vooral ook voor het hoogseizoen, anders plaats zat). 

Onze accommodatie op een rijtje, de beoordelingen volgen tijdens of na de reis:

  •         Sint-Petersburg: Superhostel On Liteiny41, RUB 2000/night (twin room)
  •         Moskou: TimeHome Hostel na Myasnitskoy, RUB 2500/night (twin room)
  •         Irkutsk: Admiral Hostal, RUB 1450/nacht (single room) en RUB 1600/night (twin room)
  •         Listvyanka (Baikalmeer): Baikaler Eco-Hostel, RUB 1500/night (twin room) 
  •         Ulan Ude: Ulan Ude Travelers House, RUB 650/ night (1 bed in dorm room)
  •         Ulanbataar: Golden Gobi Guesthouse, USD 20/night (single room)
  •         Datong: Datong Youth Hostel, CNY 108/night (twin room)
  •         Pingyao: Yian Yi Hostel, CNY 138/night (single room)
  •         Beijing: Red Lantarn House, CNY 320/night (single room)

We boekten via www.booking.com (voordeel: gratis annuleren) of via de websites van de hostels. Er wordt op voorhand niets aangerekend.

          8.  Betaal de laatste voorschotten

Het minst leuke gedeelte!

          9.  Wacht geduldig op je visa en op de bevestiging van de tickets

         10.  Wacht geduldig tot de tickets in de bus vallen (of in je mailbox of ter plaatse op te halen)

Best wel een spannend gedeelte!


Hoe stevig onze reispuzzel in elkaar zit, weten we nog niet…



 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

LUTGARDE Ik krijg al zenuwen bij het lezen alleen. Geplaatst op 03 Juni 2013
Onder andere wolken Ja, Liesbeth, ik herinner me jouw visaverhaal nog levendig. Ik was dan ook supercontent als ze van Joker belden dat onze paspoorten met visa terug waren van het visumbureau. Geplaatst op 02 Juni 2013
Liesbeth Wacht geduldig op uw visa... Ik weet als geen ander hoe zenuwslopend dit kan zijn! Je bent pas gerust als je je visa in handen hebt!!! Geplaatst op 02 Juni 2013
Onder andere wolken hoe kan je het raden... Geplaatst op 02 Juni 2013
Lieselot Wacht geduldig op je visa.. en op de afrekening van... VISA ;) Geplaatst op 02 Juni 2013

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking